Saturday, October 5, 2024
Wiadomości, informacje i aktualności dla Ziemi Łódzkiej


Jakiego sprzętu do sous vide potrzebujesz w swojej restauracji?

Sous Vide to sposób gotowania potraw w zamkniętych woreczkach próżniowych, które na dodatek są poddane działaniu stosunkowo niskiej temperatury np….

By redakcja , in Styl życia , at 22 listopada, 2023

Sous Vide to sposób gotowania potraw w zamkniętych woreczkach próżniowych, które na dodatek są poddane działaniu stosunkowo niskiej temperatury np. 60 – 70 stopni Celsjusza. Jeśli zafascynowała Cię ta metoda i chcesz w ten sposób przygotowywać potrawy dla swoich gości, to koniecznie sprawdź, co musisz mieć.

Akcesoria do sous vide, które warto mieć – sprawdź je

Najważniejszy sprzęt do sous vide to cyrkulator, który zwany jest też kijem. Jest to element, który wyposażony jest w końcówkę grzejną. Po przyczepieniu kija do naczynia rozpoczyna ono proces podgrzewania wody do ściśle określonej temperatury. Dzięki temu użytkownik może precyzyjne ustawić jej wartość, dostosowując ją do konkretnego posiłku. Wybierając cyrkulator bemarowy do sous-vide, trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na:

  • moc, gdyż od niej zależy, jak dużą ilość wody może jednocześnie podgrzewać urządzenie,
  • rozmiar,
  • zakres temperatury, która powinna dochodzić do 95 stopni Celsjusza.

Co jeszcze trzeba mieć, aby gotować metodą sous vide?

  1. Worki próżniowe – to obowiązkowy element wyposażenia każdego stanowiska sous-vide. Dzięki niemu przygotujesz w odpowiedni sposób różne rodzaje potraw po wcześniejszym odessaniu powietrza. Wybierając worki, trzeba zwrócić uwagę na ich wytrzymałość i szczelność. Chodzi o to, aby do potrawy nie przedostała się woda.
  2. Pojemnik do sous vide – to kolejne akcesorium, w które warto zainwestować. Nie jest ono może obowiązkowym elementem wyposażenia stanowiska, ale zapewnia dużo przestrzeni i maksimum komfortu pracy. Co ciekawe, większość pojemników jest przezroczysta (poliwęglan), dzięki czemu można podpatrzeć etapy gotowania potraw.
  3. Kulki termoizolacyjne – to gadżet, który może i nie jest obowiązkowy, ale pomaga zaoszczędzić energię. Po podgrzaniu wody do temperatury 60 – 70 stopni Celsjusza przyspiesza parowanie i zwiększają się straty energii. Kulki pomagają utrzymać właściwą temperaturę cieczy.
  4. Osłona termoizolacyjna – dzięki niej izolowane są boki naczynia. Odpowiednio dobrany sprzęt do sous vide pozwala ograniczyć koszty zużytej energii. Nie zapominajmy, że gotowanie z wykorzystaniem tej metody może trwać dość długo i w związku z tym generować większe zużycie prądu.
  5. Proszek do czyszczenia – jest to preparat odkamieniający, który ułatwi usuwanie kamienia z naczynia oraz innych narzędzi. Woda podgrzewana przez cyrkulator najczęściej zawiera związki wapnia i magnezu, które osadzają się na metalowych przedmiotach.

Na https://gastroplaneta.pl/pl/c/Urzadzenia-do-sous-vide/103 znajdą Państwo mnóstwo akcesoriów, które będą niezbędne w procesie gotowania sous vide.

Comments